Det är viktigt att man rengör tänderna, annars bildas det plack vid tandköttskanten och mellan tänderna. Placket ger upphov till tandsten, hål i tänderna, tandköttsinflammation och tandlossning.

Nedan beskrivs tandsjukdomarna mer ingående:

Tandsten

Bakterier som suttit länge på tand-/rotytan förkalkas och bildar tandsten. Tandsten ovanför tandköttskanten är ljus och spröd och kallas salivsten. Tandsten nere i tandköttsfickan är mörk och hård och kallas exudatsten.

Hål i tänderna (Karies)

Hål i tänderna är den mest vanliga sjukdomen i Sverige. Minst 95 % av befolkningen får hål i tänderna någon gång. Hål i tänderna kallas även karies.

Orsak till att man får man hål i tänderna (Karies).

När vi äter och dricker får bakterierna på tänderna ny näring. Bakterierna avger då en stark syra som fräter på tanden i ca 30 minuter och bildar små mikroskopiska hål. Sedan tar det ca 2 timmar innan kalken i saliven har reparerat tanden. Nu är tanden förhoppningsvis hel igen.

Om du äter och dricker under den tid som reparationen pågår börjar hela processen på nytt igen, först syra som fräter på tanden och sedan försök att reparera tanden. Efter en tid får du synliga hål på tanden.

Karies uppstår lättast på tuggytorna, ytorna mellan tänderna och vid tandköttskanten.

Råd för att undvika hål.

En grundregel är att rengöra tänderna noga och att sällan äta och dricka. Detta råd är inte så lätt att följa men försök ha regelbundna tider för mål och mellanmål. Då hinner tanden repareras innan nästa syraangrepp startar.

1. Undvik socker.
2. Du bör inte ha mer än tre huvudmål och två mellanmål per dygn.
3. Rengör tänderna morgon och kväll. Önskar du rengöra tänderna fler gånger under dagen så är det en fördel.
4. Använd tandkräm med fluor och xylitol. Med fluor blir tandemaljen starkare. Med xylitol blir det mindre plack.
5. Ge inte saft eller juice till barn som vaknar på natten. Ge dem vatten i stället.
6. Lär barnen att äta godis och andra sötsaker endast en gång per vecka. Barnen bör helst äta dessa sötsaker under kort tid. Spara inte godis. Ge dem gärna ett glas vatten efteråt.

Tandköttsinflammation (gingivit)

Om bakterier ligger kvar vid tandköttskanten blir tandköttet inflammerat. Tandköttsinflammation kallas även gingivit.

Tandköttet börjar lätt blöda, svullnar, blir mjukt och blankt och får en röd nyans. Efter några veckor kan man se denna förändring. Denna sjukdom kan enkelt botas genom bättre rengöring av tänderna, men det kan finnas kvar en tre till fyra millimeter falsk tandköttsficka runt tanden. Den falska tandköttsfickan beror på att tandköttet har deformerats av inflammationen.

Med bättre munhygien läker tandköttet och återfår sin naturliga färg och form.

Fortsatt tandköttsinflammation kan leda till tandlossning (parodontit).

Tandlossning (parodontit)

Långvarig tandköttsinflammation kan leda till tandlossning. Tandlossning kallas även parodontit.

I ett första skede är det svårt att skilja på tandköttsinflammation och tandlossning. Du känner ingen smärta eller obehag. I ett senare skede blir tandköttet ömt, ger dålig smak och andedräkt, det blöder vid rengöring, tandköttet drar sig tillbaka, rothinna och käkben bryts ned och tandens fäste förstörs, tanden sitter löst och kan slutligen lossna. Det har uppstått benförlust och kan inte läkas.

Användning Produktinformation Tandsjukdomar Beställning Kontakta oss